Skip to main content
NATUURLIJK ALTERNATIEVEN VOOR DE EEUWIGE BLAUWE KUIP

Water is een veel voorkomend element in de tuin en kent vele vormen. Gemerkt of ongemerkt speelt het een belangrijke rol. Zeker in het zuiden, waar een zwembad voor de nodige verkoeling moet zorgen. De traditionele blauwe kuip wordt echter steeds vaker ingeruild voor natuurlijke varianten.

Water kan worden toegepast in de vorm van vijvers, wellness elementen, regenwateropvang, waterornamenten, watervallen, waterspiegels en natuurlijk zwembaden. Het eerste waar u bij een zwembad wellicht aan denkt, is de standaard blauwe bak met water. Maar is dit eigenlijk wel wat u wilt en kent u de alternatieven? Het verschil tussen een zwembad en een vijver wordt steeds kleiner. Daarom is het de moeite waard om u eens te oriĆ«nteren op de natuurlijke variant van een zwembad: de zwemvijver, of het ‘biologische zwembad’.

Zwembad of zwemvijver

Frankrijk en zwembad zijn nauw met elkaar verbonden. Bij velen past immers het ideaalbeeld van een plek onder de Franse zon. Bij de gedachte aan een zwembad denkt men algauw aan een blauw zwembad. Hiermee wordt de associatie gelegd met ‘azuurblauwe zee’ en het gevoel van reinheid; het is transparant en je kunt de bodem zien. Om uw zwembad helder te laten zijn, heeft u echter een zuiveringsinstallatie nodig en chemische middelen als chloor. Met name het gebruik van chloor wordt vaak als vervelend ervaren. Wilt u dit allemaal niet, laat u dan verbazen over de vele mogelijkheden die er zijn op het gebied van biologische of natuurlijke zwembaden en vijvers. Zoals gezegd ligt een traditioneel zwembad dicht tegen een natuurlijke variant aan. Bij een zwemvijver denken veel mensen aan een bruinige poel met water waarin je baantjes trekt tussen de waterplanten. Niets is minder waar, hoewel een echt natuurlijke variant ook een mogelijkheid is. Daarmee wordt meteen aangegeven hoe breed de mogelijkheden zijn. Tegenwoordig maakt de vorm niets meer uit. Als u van strakke vormen houdt en een kopie wilt van een traditioneel zwembad, is dat geen enkel probleem.

Natuurlijk filter

Het grote verschil met een traditioneel zwembad is dat een natuurlijk zwembad in direct contact moet staan met een natuurlijk filter (helofytenfilter). Deze bestaat uit substraat en planten. De planten zorgen in combinatie met het substraat voor de zuivering van het water. De techniek evolueert steeds verder. Zo is er ook een biologisch zwembad waarbij het water langs een filter wordt geleid dat bestaat uit ongeveer 80 cm natuursteengranulaat. Zo’n filter beslaat ongeveer een kwart van de ruimte van het zwembad. U kunt dit afdekken met een vlonder of een steiger, zodat u het niet ziet maar er nog wel bij kunt. Na het granulaatfilter komt het water in een ander filter dat het ontdoet van nutriĆ«nten die algengroei veroorzaken. Evenals reguliere zwembadbouw, zijn zwemvijvers en biologische vijverbouw specialismen die u moet laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Door de vele mogelijkheden is het prima toe te passen in elke tuin en tuinontwerp. Wilt u dus af van chloor en wilt u duurzaam bijdragen, overweeg dan een natuurlijk zwembad. U zult versteld staan van de mogelijkheden.

Handige websites

Biotop natuurlijke zwemvijvers

Vijverbouw